Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM ve Curium Nükleer Tıp A.Ş.’den Türkiye’de Sağlık Teknolojileri için Önemli Bir Hamle
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM ile Curium Nükleer Tıp A.Ş. 18 Temmuz’da Teknoloji Transferi Sözleşmesi imzaladı. SUNUM Müdürü Prof. Dr. Alpagut Kara, “Curium ile gerçekleştirdiğimiz bu proje, yerli teknoloji üretiminin sürdürülebilirliği için önemli bir adım” dedi. Curium Nükleer Tıp A.Ş. Kıdemli Başkan Yardımcısı-Gelı̇şen Pazarlar Aydın Küçük “Bu iş birliği sayesinde, kanserin tanısında kritik rol oynayan yerli sistemlerin daha da geliştirilmesinin önü açılıyor” diye konuştu.
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM'da 18 Temmuz 2025 Cuma günü, Curium Nükleer Tıp A.Ş. ile gerçekleştirilen “Teknoloji Transfer İmzası” ile yerli teknoloji üretiminin sürdürülebilirliği ile ilgili önemli bir adım daha atıldı. SUNUM Müdürü Prof. Dr. Alpagut Kara'nın ev sahipliğinde gerçekleşen bilgi ve teknoloji aktarımı törenine, Curium Nükleer Tıp A.Ş. Kıdemli Başkan Yardımcısı-Gelı̇şen Pazarlar Aydın Küçük ve Ekibi ile SUNUM Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Alemdar, Yönetim Kurulu Üyeleri ve SUNUM Araştırmacıları katıldı.
SUNUM Lider Baş Araştırmacısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Bayazıt yürütücülüğünde geliştirilen ve Curium'a devredilecek proje; kolon matrisi olan metal oksit parçacıklarının ölçekli üretiminden kolon dolum aşamasına kadar olan süreçlerin insandan bağımsız hale getirilmesini içeriyor. Bu parçacıklar, kanser tanısında kullanılan Germanyum/Galyum (⁶⁸Ge/⁶⁸Ga) Jeneratörü adlı ürünün kolonlarına yerleştirilerek kilit rol oynuyor.
İş birliği kapsamında yürütülen proje, ⁶⁸Ge/⁶⁸Ga Jeneratörünün en temel bileşenlerinden biri olan ve tanı için gerekli radyoaktif maddelerin güvenli ve etkin bir şekilde elde edilmesini sağlayan kolon materyalinin yerli olarak belirli bir ölçekte üretimini mümkün hale getiriyor. SUNUM araştırmacıları tarafından yaklaşık 2 yıl süren yoğun çalışmalar sonunda elde edilen proje çıktıları, Curium Nükleer Tıp A.Ş.’ye devrediliyor.
İmza töreninde konuşan SUNUM Müdürü Prof. Dr. Alpagut Kara, bu iş birliğinin Türkiye’nin nükleer tıp ve radyofarmasötik alanlarında yerlileşme ve uluslararası pazarda söz sahibi olma hedeflerine güçlü bir katkı sunacağını söyledi. SUNUM’un teknoloji transferi ve Ar-Ge yetkinliklerinin uluslararası standartlarda olduğunu belirten Kara, bu anlaşmanın aynı zamanda Merkezin güçlü iş geliştirme ve ticarileştirme kültürünü yansıttığını ve ileri teknoloji odaklı çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini vurguladı. Curium Kıdemli Başkan Yardımcısı - Gelişen Pazarlar Aydın Küçük ise yaptığı konuşmada, bu çalışmayla Türkiye’de hedefe yönelik tanı ve tedavide sağlık teknolojileri alanında önemli bir gelişme kaydedileceğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Curium, kanser tanısında kullanılan ⁶⁸Ge/⁶⁸Ga Jeneratörü’nün üretiminde dünyadaki sayılı firmalardan biridir. Bu ürün, kanser tedavisinde çığır açan radyoligand tedavisinin (RLT) planlaması ve yanıt değerlendirmesinde de kullanılmaktadır. Türkiye’deki üretim altyapımız sayesinde yalnızca hastaların yaşamına dokunmakla kalmayacak, aynı zamanda yüksek katma değerli üretimle önemli bir ihracat potansiyeli yaratacak ve ülkemizde nitelikli istihdam artışına da katkı sağlayacağız. Global ölçekte gelişmiş satış ve dağıtım altyapımız sayesinde bu ürün, Amerika’dan Çin’e kadar birçok ülkeye ihraç edilecektir.”
Curium Nükleer Tıp A.Ş., merkezi Fransa’da bulunan ve nükleer tıp alanında küresel ölçekte faaliyet gösteren Curium Pharma’nın Türkiye yapılanmasıdır. Curium, başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan radyofarmasötik ürünlerin geliştirilmesi, üretimi ve dağıtımı konusunda dünya çapında uzmanlaşmıştır. Global ölçekte faaliyet gösteren şirket, binlerce hastane ve nükleer tıp merkezine ürün tedarik etmektedir. Hasta odaklı yaklaşımı ve yüksek üretim standartlarıyla dikkat çeken Curium, nükleer tıbbın geleceğine yön vermeyi hedeflemektedir.
6550 sayılı kanun kapsamındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan bir Ulusal Araştırma Altyapısı olan SUNUM, tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, enerjiden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyor. Türkiye’de ve dünyada ender teknolojiye sahip pek çok gelişmiş ekipmanı bünyesinde bulunduran SUNUM laboratuvarları, atomik çözünürlükte görüntüleme, farklı hücreler için hızlı gen dizilimi, yalnızca birkaç atom kalınlığındaki metallerin çok katmanlı olarak biriktirilmesi ve dielektrik uygulamalar gibi farklı konularda araştırma olanağı sunuyor ve hizmet veriyor. SUNUM, tüm paydaşlara açık, sürekli gelişen, sürdürülebilir, küresel anlamda da örnek ve lider bir Mükemmeliyet Merkezi olmak için çalışmalar yürütüyor.
SUNUM- Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Hakkında:
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), TC Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından 2010 yılında kurulmuş ve 2017 yılından bu yana 6550 sayılı kanun kapsamındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan bir Ulusal Araştırma Altyapısıdır. SUNUM, nanomalzemeler ve nanoyapıların tasarımı, sentez ve karakterizasyonu ile nanoyapılardan geliştirilen mikro-nano sistemlerin tasarım ve üretimi gibi konulardaki yetkinliği ile farklı sektörlere değişik disiplinlerde hizmet verebilen bir alt yapıya sahiptir. SUNUM, Aralık 2022'de ikinci 5 yıllık yeterlilik almaya hak kazanmıştır.
Türkiye’de ve dünyada ender teknolojiye sahip pek çok gelişmiş ekipmanı bünyesinde bulunduran SUNUM laboratuvarları, atomik çözünürlükte görüntüleme, farklı hücreler için hızlı gen dizilimi, yalnızca birkaç atom kalınlığındaki metallerin çok katmanlı olarak biriktirilmesi ve dielektrik uygulamalar gibi farklı konularda araştırma olanağı sunuyor ve hizmet veriyor. 2024 yılı itibariyle 150’den fazlası uluslararası olmak üzere 600'ü aşkın kurumla işbirliği yapan SUNUM, tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, enerjiden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyor. SUNUM iki farklı TÜBİTAK 1004 Platformu’nda (NANOSIS-Tümleşik, Ölçeklenebilir, İşlevsel Nanoyapılar ve Sistemler, LignoNANO- Sürdürülebilir Döngüsel Ekonomi için Katma Değerli İleri Nanoteknolojik Malzemeler ve Sistemler) yürütücü kuruluş, üç farklı 1004 Platformu’nda da ortak olarak yer alıyor; Marie Sklodowska-Curie – COFUND kapsamında NANOBIO4CAN-Kanserde Yenilikçi Terapötik Yaklaşımlar için Nano-Biyoteknolojiler Projesinin koordinatörlüğü ile HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-01 (Teaming for Excellence) çağrısı kapsamında desteklenen TeamNANO Projesini 9 milyon Euro’luk AB bütçesi ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eş finansmanıyla yürütüyor. Bu proje ülkemiz tarihinde AB Komisyonu değerlendirmesiyle tek kuruma verilen en yüksek bütçeli proje olma özelliğini taşıyor.
SUNUM nanoteknoloji alanında, evrensel geçerliliği ve sosyo-ekonomik katma değeri olan ürünler ve hizmetler oluşturmak için çok disiplinli/disiplinlerarası verimli ve etkin araştırma ve geliştirme çalışmaları yaparak, yetkin insan kaynağı, bilgi, teknoloji, fikri mülkiyet, ayrı ya da ortak yeni altyapılar ve gerektiğinde bunların yaygınlaştırılması için girişimci firmalar oluşturuyor. Uzun vadeli işbirlikleri ile paydaş sanayi ve akademik araştırma kuruluşlarının öz yetkinliklerini öne çıkartan ve gelişmelerine katkıda bulunan SUNUM, tüm paydaşlara açık, sürekli gelişen, sürdürülebilir, küresel anlamda da örnek ve lider bir Mükemmeliyet Merkezi olmak için çalışmalar yürütüyor.