Emekli örgütlerine yönelik vicdani birleşim çağrısı, son dönemde özellikle Bağımsız Emekliler Sendikası (BES-SEN) tarafından güçlü bir şekilde dile getirilen ve diğer emekli temsilcileri tarafından da destek gören önemli bir gündem maddesi haline gelmiştir.

Bağımsız Emekliler Sendikası Genel Başkanı Mehmet Öztürk’ün son açıklamasında vurguladığı üzere, artık vicdani ve tarihsel sorumluluk alma zamanı gelmiştir. Emeklilerin karşı karşıya kaldığı derin yoksulluk, açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilen milyonlar, düşük maaşlar ve adaletsiz zam politikaları sürdürülemez bir noktaya ulaşmıştır.
Emekliler, yıllarca bu ülkeye emek vermiş, üretmiş ve katkı sunmuş yurttaşlardır. Ancak bugün gelinen noktada, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanan, kira, fatura ve gıda giderleri karşısında çaresiz bırakılan bir kesim haline getirilmişlerdir. Bu tablo ne sosyal devlet ilkesiyle ne de insan onuruna yaraşır yaşam hakkıyla bağdaşmaktadır.
Mevcut dağınıklık ve örgütsel bölünmüşlük, emeklilerin haklı taleplerini zayıflatmakta; kamuoyu ve iktidar nezdinde etkisini azaltmaktadır. Oysa ortak sorunlara karşı ortak bir duruş sergilenmediği sürece kalıcı ve güçlü kazanımlar elde etmek mümkün değildir. Bugün birleşme iradesi gösterilmezse, yarın çok geç olabilir.
Bu nedenle çağrımız nettir:
Tüm emekli sendikaları, dernekleri ve platformları ivedilikle bir Birlik ve Dayanışma Zirvesi düzenlemeli; ortak talepler etrafında güç birliği oluşturmalıdır.
Bu ortak talepler arasında:
En düşük emekli aylığının insanca yaşam koşullarına uygun seviyeye yükseltilmesi,
Emeklilere eşit ve adil zam yapılması,
Sağlık, barınma ve temel ihtiyaçlara erişimde sosyal desteklerin artırılması,
Emeklilerin karar süreçlerinde söz ve temsil hakkının güçlendirilmesi
gibi hayati başlıklar yer almalıdır.
Benzer birlik çağrılarının diğer emekli temsilcileri tarafından da dile getirilmesi, bu talebin kişisel ya da kurumsal değil; toplumsal ve tarihsel bir zorunluluk olduğunu göstermektedir.
Bu vicdani çağrı, emeklilerin hak mücadelesinde birlik ve dayanışmanın tek gerçek çözüm yolu olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu süreçte gururun, kibrin, üstünlük iddialarının yeri yoktur. Amaç; hiçbir ayrım gözetmeden, kimseyi ötekileştirmeden emeklilerin ortak geleceğini inşa etmektir.
Amasız, fakatsız; hiçbir kurumu ya da yapıyı dışlamadan, tüm emekli örgütlerini ortak geleceğimiz etrafında birleşmeye davet ediyoruz.

Bağımsız Emekliler Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Genel Başkan
Mehmet ÖZTÜRK