SAMSUN-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayı enflasyon rakamlarını henüz açıklamadan, biz de vatandaşın nabzını tutmak için semt pazarlarını gezdik. Mübarek Ramazan ayında sebze ve meyve fiyatlarının geldiği nokta hem satıcıyı hem de vatandaşı zor durumda bırakıyor.

Samsun’un Atakum ilçesinde kurulan Körfez Pazar Yeri’nde tezgâhlar dolu, ancak alışveriş yapanların poşetleri boş kaldı. Pazarcı esnafı satışların düşüklüğünden şikâyet ederken, vatandaş ise fiyatların yüksekliğinden yakındı.

Tezgâhlarda tatlı bal kabağın kilogramı 150 TL’den, taze kabağın kilogramı ise 125 TL’den satılıyor. Elma ve armut 50-60 TL arasında alıcı bulurken; karnabahar ve brokoli 40-50 TL bandında satılıyor. Özellikle dar gelirli aileler için bu fiyatlar cep yakıyor.
Ramazan ayında mutfak masraflarının daha da arttığını belirten bir ev hanımı, “Fiyatlara bakıyoruz, yarım kilo alıp çıkıyoruz. Bu hafta da tencereyi kaynatamayacağız gibi görünüyor” sözleriyle yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi.
Pazarcı esnafı ise artan hal fiyatları, nakliye giderleri ve genel maliyetlerin fiyatlara yansıdığını ifade ediyor. Bir pazarcı, “Biz de yüksek fiyattan alıyoruz. Ucuza satsak zarar ederiz, pahalı deyince de satış yapamıyoruz” diyerek içinde bulundukları çıkmazı anlattı.
Ramazan ayında sofraların bereketi konuşulurken, semt pazarlarındaki fiyatlar hem esnafı hem de vatandaşı düşündürüyor. Gözler şimdi açıklanacak enflasyon verilerinde ve fiyatların önümüzdeki haftalarda nasıl seyredeceğinde